joi, 13 octombrie 2011

O lume minunată

Oricât ne-am strădui să ţinem pasul cu ea, viaţa nu conteneşte să ne surprindă şi să ne dea simţurile peste cap. Sau să le combine... la propriu. Ca de exemplu în cazul sinesteziei, când, la un singur stimul, se nasc două senzaţii, fenomen considerat multă vreme o simplă curiozitate în modul de funcţionare a creierului uman.



Te-ai gândit vreodată ce culoare ar putea să aibă numărul tău preferat, sau ce parfum are o anume melodie de dragoste? Sau ţi-ai închipuit că, privind albastrul senin al cerului, i-ai putea auzi culoarea? Sau chiar i-ai putea simţi gustul? Nu e un exerciţiu de imaginaţie ori un joc al metaforelor, ci un sindrom a cărui simptomatologie a fascinat lumea medicală - sinestezia. Fenomen cu reale baze neurologice, în ciuda faptului că mult timp a fost greşit explicat ca fiind un semn de tulburare mintală sau un produs al unei imaginaţii hiperactive, sinestezia a început să fie luată în serios de oamenii de ştiinţă abia în ultimele câteva decenii, baza de date disponibilă a acesteia constituind, în prezent, o catapultă informaţională extrem de valoroasă şi în ce priveşte descifrarea funcţionării creierului uman. Pentru că studiile despre sinestezie ajută şi mai mult în înţelegerea a tot ce ţine de culisele proceselor cognitive şi de percepţie - susţin cercetători din psihologie şi neuro-ştiinţă care investighează îndeaproape fenomenul. În plus, trebuie ştiut că, deşi considerată de specialişti ca fiind o condiţie de ordin neurologic, sinestezia este doar un fenomen inofensiv, care, de altfel, nu apare listat în clasificările din Manualul Statistic de Diagnostic al Bolilor Psihice (DSM-IV) - publicat de Asociaţia Americană de Psihiatrie şi considerat drept criteriu standard în taxonomia bolilor de natură mentală -, din moment ce nu interferează cu modul în care individul funcţionează în viaţa de zi cu zi.

O experienţă artistică prin excelenţă

Persoanele care trăiesc sinestezia percep, se pare, cifrele sau literele colorat, gustă sunetele sau le simt mirosul, văd muzica în culori, simt un anumit gust când ating un obiect ş.a.m.d. O serie de senzaţii superb combinate la nivel de cortex cerebral, ce au ca rezultat experienţe adiţionale care îmbogăţesc percepţia persoanei în cauză. Pentru că, realmente, nu este vorba decât de un alt tip de percepţie. Astfel că, departe de a fi o boală sau un handicap (ba din contră, sinestezicii susţin că această condiţie neurologică este un plus şi nu poate genera în viaţa celui care posedă acest sindrom decât beneficii, cu destul de rare excepţii), sinestezia trezeşte în individ senzaţii absolut reale, în mod automat, iar persoana în cauză nu poate controla în niciun fel declanşarea sau stoparea fenomenului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu